Àudios de Classes de MEDITACIÓ

CICLE DE MEDITACIÓ:

“La Compassió, el Cor de la Meditació”


La Compassió és el sentit i el cor de la pràctica de la meditació. És allò cap a on ens hem de conduir conforme anem avançant en el camí d’aquesta pràctica.

Meditar és molt més que relaxar el cos en la postura i calmar el desori mental. Això és el principi: assolir certa habilitat instaurant la postura, els principis bàsics de la respiració i anar augmentant els intervals de temps en el que podem mantenir la concentració. Llavors ens arriba el repte d’entendre que aquest treball apunta cap el creixement personal i espiritual.

Al despertar en la consciencia de l’ara ens adonem d’una forma més clara de la realitat en la que vivim. D’allò que realment tenim al davant en les nostres vides. Així descobrim a l’ ”,altre” el “tu”, el “vosaltres” com substància constitutiva de “jo”, de “mi”, de “nosaltres”.

La Compassió és una expansió en totes direccions: afora, a dins, en totes les direccions i en totes les dimensions que un ser humà pot tocar.

La Compassió és potser la principal i més profunda característiques de l’ésser humà. Fins els punt que ens fa més humans.

En les meditacions en àudios que trobes mes avall escoltaràs la Compassió relacionada amb un munt de conceptes, actituds, qualitats que tots entenem com formant part del nucli de bondat que hi ha en el nostre interior: amor, proximitat, cura, ajuda, calidesa, silenci, paciència...

Esperem que tinguis bona experiència de profunditat amb cada una de les sessions gravades!

Que siguis feliç, que estiguis bé!




Dimarts 29.4.25 (No és mirar el que es veu sinó mirar la mirada)

Continuem aprofundint en els treballs oculars en relació amb la meditació, explorant de manera més detallada com els nostres ulls funcionen com a instruments d'expressió. La condició dels ulls humans no només manifesta els moviments mentals, emocionals i de sistema nerviós, sinó que també reflecteix els aspectes més subtils del sistema endocrí. Són, de fet, una finestra a l’amplitud i serenitat internes inherents a l’ésser humà, proporcionant una visió profunda del nostre benestar i estat emocional.

Dijous24.4.25 (Integrar la Compassió dins d’un entorn que no pertany a la pràctica meditativa)

Transformar una expetiència poc agradable en una pràctica de meditació.


Dimarts 8.4.25 (A través dels ulls podem conduïrnos al fons de nosaltres mateixos)

El contacte profund amb la realitat ocular ens obre al fons respiratori, l’estat despert relaxat del cos i el conten de ser en el cor.


Dijous 3.4.25 (Meditació amb Consciència dels ulls i la Mirada)

Una meditació dedicada a una persona que abans de la sessió va expressar la seva dificultat per desconnectar del pensament i la preocupació la nit quan es desperta.

Dimarts 1.4.25 (On sóc jo?)

La pregunta sobre què sóc jo, quí sóc jo i on sóc és dificilment accés si ens situem només en l’ambit de les paraules. Cal entrar en l’apecte del sentir intern per entrar en contacte amb el que estem assenyalant al preguntar-me per “mi”.

Dijous 27.3.25 (Els ullls i la mirada en la Meditació)

De la mateixa manera que un moviment constant dels ulls (parpelleig i moviment ocular) denota un sistema nerviós alterat, podem influir en l’estat de la ment a través de la quietud en la mirada. La consciència dels i ulls i la mirada ens ajuda en la meditació.

Dimarts 25.3.25 (La Saviesa de la Incertesa)

Tots tenim una inèrcia fonamentada que ens impulsa a entendre, donar sentit i saber com funciona allò amb el que ens trobem a la vida. Però hi ha determinats aspectes en els que això no és possible. Si els identifiquem convertim aquesta impossibilitat en una actiu de saviesa i de saber estar en la vida, al vincular la incertesa a la soltesa, l’espaiositat i l’estat seré.


Dijous 20.3.25 (Una Contemplació sobre la Pèrdua)

Pèrdua, silenci, buit... més que paraules són estats. Les pèrdues, naturals a la vida de qualsevol persona es poden convertir en finestres d’oportunitat per a la reflexió profunda. Més encara quan estem en el camí del coneixement de la ment i de la meditació. La reflexió profunda no ens ha de portar a una deliberació i conclusió mitjançant l’anàlisi mental, sinó que es converteix en una contemplació en meditació... En aquest moment les paraules han obert portes a estats de la ment.

Dimarts 18.3.25 (La pèrdua, una oportunitat per experimentar el trànsit de la paraula al silenci)

Amb la paraula ens orientem, expliquem i comuniquem. També ens podem allunyar d’allò que essencial quan ens distreiem amb ella. El silenci de paraules és una finestra oberta a aspectes de nosaltres mateixos que al predre’ns en la paraula ens passen inadvertits. Ser és essencial per viure amb sentit.


Dijous 13.3.25 (…el que te sentit és sentir la vida…)

En la pràctica de la metitació alentim el cos…, i la ment s’agita transitoriament abans de alentir-se. Potser es fa preguntes. La meditació no és per repondre preguntes.

Gran part del que és relatiu a la Vida i mort és relaciona amb la incertesa. Aceptar-la és conduir-nos al contacte amb l'aqui i ara. És un estat sense paraules. Sense necesitat d'explicacions.

Al meditar, la pregunta sobre que és la vida no te cap sentit. El que te sentit és sentir la vida.

En el silenci de paraules hi ha la possibitat d'un ple de presència.


Dimarts 11.3.25 (No acaba el que mai ha començat)

Quan el procés de desenllaç de mort es prepara i es realitza d’una manera conscient el perdó i l’agraïment són dos dels pilars sobre els que fonamenta la soltesa i la pau que es manifesta en aquests casos.


Dimarts 4.3.25 (Confiança en la Interpèrie de l’existència)

Assumir sense resistència la fragilitat i la vulnerabilitat d’experimentar-se en la interpèrie de l’existència és una oportunitat per fer contacte amb la fondària de confiança que és sempre amb nosaltres.


Dijous 27.2.25 (Silenci quan tot calla. La Impermanència)

Dijous 20 i dimarts 25.2.25 (No hem fet disponible la gravació)

Tant dijous 20 com dimarts 25 hem tractat temes delicats a les sessions que han comportat dir el nom d’algunes persones i les circumstàncies per les que estan passant. Hem cregut que no era adient fer disponibles aquestes gravacions a fi de perseverar la intimitat d’aquestes persones. Segur que ho entens!

Dimarts 18.2.25 (Observar la soltesa dels infants ens ajuda a meditar amb lleugeresa)

Seguir amb precisió les instruccions de la pràctica de la meditació ens facilita conduir-nos cap a la seva l’experiència. Peró podem quedar obstaculitzats si practiquem amb rigidesa. La soltesa i la lleugeresa són el cor mateix de la pràctica meditativa. Observar la soltesa dels infants ens ajuda a establir un equilibri dinàmic entre les pautes a considerar i el contacte natural amb l’espaiositat.

Dimarts 11.2.25 (El desig de Felicitat i Bé pels altres és més profund i es commença per una mateix)

Tenir-se en compte, cuidar-se, treballar la paciència amb un mateix, desitjar-se a tota la felicitat i estar bé possible i assenerar-se no és un acte egoïsta. Ens al contrari és una disposició sàvia que condueix a una motivació més profunda en el desig que “tothom sigui feliç i tothom estigui bé”. Aquesta motivació sorgirà des del cor més que des d’una posició intel·lectual o superficial.

Dijous 6.2.25 (La Meditació bàsica que aprèn el Princiant i practica l’Experimentat)

Meditar és, primer de tot, buidar-se. És l’espai que ens donem per a realitzar el buidatge necessari i saludable en les nostre complexes i plenes vides.

Deixar anar és el primer que cal fer al inici d’una sessió. Però continuem entrenant el deixar anar al mig de la sessió i al final. Tant és així en el novell com en l’expert. En els estadis de meditació elemental com els estadis més elevats.

Per a entrenar-nos ens cal lidiar amb la paciència, la perseverança i la bondat.

Dimarts 4.2.25 (Simple i Natural. El repte de romandre Present)

Una vegada hem assolit la informació bàsica sobre l’acte de Meditar el desafiament és conectar amb l’estat de Meditació. L’objectiu de la pràctica de la Meditació és connectar amb estats profunds de simplicitat, naturalitat i presència. Les paraules ens poden guiar i indicar però els estats poc tenen que veure amb elles. Fer el procés en grup ens ajuda d’una manera que és difícil d’explicar però molt palpable al experimentar-ho.

Dimarts 28.1.25 (En procés cap a Pau i Bé)

La pràctica de la Meditació és un procés cap a la Pau i el Bé. Allò amb el que ens trobem en la vida quotidiana i les reaccions que tenim ens parlen del treball que hem de fer per estar més en sintonia amb la Pau i el Bé que volem per la nostra vida. Aquest procés passa per l’acceptació dolça i atenta de totes les mancances que observem en nosaltres en el camí de la consciència.

Dijous 23.1.25 (Atenció i Bondat)

Dimarts 21.1.25 (Silenci compartit i Bondat Amorosa)

L’estat de calma és natural en nosaltres. El silenci i la interiorització que podem fer des d’ell ens possibilitat trobar estats d’amplitud i serenitat. La pràctica de la Bondat amorosa és molt mes profunda i significativa partint d’aquests estats.

Dijous 9.1.25 (Del bullici del Nadal al silenci… Silenci compartit)

El Nadal és bullici per tot arreu en la nostra societat. Acostumem a viure el Nadal entre el bullici i l’abundància. Tothom tenim uns hàbits de les festes, són hàbits adquirits de la família. L’hàbit és oposat a la consciència i també la consciència debilita l’hàbit. Reflexionem sobre el bullici, soroll, hàbits…per fer-nos conscients aquí i ara.

Seure en silenci compartit. Ser conscient aquí. Valorar el provilegi que tenim i dedicar-ho amb la pràctica de la Bondat Amorosa.



Dimarts 14.1.25 (Silenci de parlar, Silenci esforçat, Silenci natural compartir

El Silenci de fondària oberta és natural. No és de ningú i tot i així el pots compartir. Això deixa de ser una paradoxa quan ho expererimentes.


Dimarts 7.1.25 (El Nadal ens aboca a seguir Pacienment amb el treball en la Bondat Amorosa)

El periode de Nadal és una revàlida social per realment mirar a dins i observar fins quin punt hem estat capaços de gestionar els desitjos de Pau, Amor i Llum per totes les persones i situacions amb les que ens hem relacionat. Sí o sí, ens posa en contacte amb la necessitat de seguir pacientment amb el treball de la Bondat Amorosa perquè vagi calant cada vegada més en el més profund del nostre ésser.

Dimarts 17.12.24 (Bondat Amorosa: comencem per fer menys mal)

Mirar a l’interior i mirar directament tot allò que ens costa acceptar de nosaltres mateixos (malicia, lletjor, mals hàbits, descontrol, traumes…) és una forma de suavitzar les impulsos reactius que el seu rebuig comporta. La calidesa amb la fractura pròpia és la base per poder mirar les dificutats de l’altre. Sovint detestem en l’altre allò que rebutgem en nosaltres mateixos.

L’objetiu no és canviar el món, sinó ser portadors de Pau allà a on ens belluguem. No fer mal, o no fer tant mal. Això és molt.

Dijous 12.12.24 (Bondat Amorosa: Comencem amb nosaltres per arribar als altres)

El treballs de Compassió tenem moltes formes i maneres de realitzar-se. La pràctica de la Bondat Amorosa és una d’elles. Per poder estimar als altres, el primer és poder tenir un sincer i càlid apreci per un mateix. A partir d’aquí ens estenem cap els altres d’una manera més arrelada.

Dimarts 10.12.24 (Compassió, Acompassar, Compàs)

El Silenci fèrtil ens ajuda a adonar-nos de la corresponsabilitat entre jo i l’altre, entre l’altre i jo. Un dona sentit existencial i humà a l’altre i viceversa. Les paraules Compassió, Acompassar, Compàs prenen sentit en relació mutua com el trànsit dinàmic del compartir existencia amb l’altre que alhora dona sentit al mi. Fer passes amb l’altre, prop de l’altre guardant certa harmonia

Dijous 5.12.24 (Consciència de l’estat en el que et trobes i una desafortunada dita popular, i la seva relació amb la compassió)

L’estat que tenim determina la nostra relació amb els altres, amb el món. Quan en la sessió de meditació observem quin estat tinc estem obrint la porta a poder-ho fer més sovint en diversos moments i circumstàncies. En definitiva ens estem entrenant i pot evitar de descarregar frustracions i mals humors als altres. Això és contrari al principi de Compassió.

Dimarts 3.12.24 (La Compassió i el no-fer mal)

Relacionem la Compassió amb el reconeixement de l‘Altre (persones i món) i amb la intenció de fer-los el bé. Abans de fer el bé´hem de procurar no fer mal. Això ja és fer bé. Desprès la resta. Si estem alterats segurament fem mal encara que la intenció sigui l’oposada. Meditar és una plataforma ideal per pacificar-nos, afinar-nos i així no aportar toxicitat a tot allò que “toquem”. La Compassió comença aquí.

Dijous 28.11.24 (La Mirada Compassiva és des del Cor)

Dimarts 26.11.24 (La Mirada Compassiva és des del Cor)

Allò que permet que la mirada compassiva es vinculi amb tots els ésssers no es fa des del marc de les accions, o les preferències que tenim sobre aquestes persones sinó des de la igualació que prové del cor.

Dijous 21.11.24 (Una Mirada Compassiva del conte dels Tres Porquets)

La mirada dels adults està plena de preconceptes que poden fer que veiem amb poca amplitud. A propòsit del conte dels Tres Porquets un nen de tres anys ens mostra una visió que ens sorpren a principi i després l’entenem plenament. Ens adreça de ple cap a la reflexió sobre el que la Compassió és i ens proposa una pràctica que avarca més ampliament.


Dimarts 19.11.24 (Compassió, límits i Pau: en el llindar d’allò bó i saludable)

La respiració abdominal ens acosta a la dimensió de realitat de terra. To car de peus a terra. Veure les coses més a prop de com són. Les coses són quan estan delimitades. Necessitem el límit per observar quins són els espais a on la Pau és. Entrar en la contrada de la Pau és un dels principals objectius dels treballs amb la Compassió.


Dijous 14.11.24 (L’Amor a un mateix és la base per l’Amor als altres)

L’amor a un mateix és la condició prèvia per desenvolupar l’amor cap els altres. L’amor per un mateix no és engreiment, no egoïsme. És un contacte càlid amb un mateix que farà possible el contacte càlid amb els altres.

Dimarts 12.11.24 (Amor i Mort: Una oportunitat pel No-temps)

Dimarts 5.11.24 (Compassió, Atenció, Distància i Aproximació.)

Un condició fonamental de la Compassió és aproximació a l’altre amb atenció de forma que es mantingui una distància que permeti compartir, ser amb, participar. La fusió, la identificació completa amb l’altra genera confusió i pot incrementar el sofriment. Això, més que compassió, és traslladar les nostres carències a aquell que volem ajudar. No hi ha compassió amb agitació, impulsivitat, reacció… Hi ha possibilitat de Compassió quan estem atents, tenim consciència de la situació (interna i externa) i estem en els dominis propers a la serenitat.

Dimarts 29.10.24 (Claredat, Calidesa i Compassió.)

La Compassió te molts nivells de significat i de percepció. Avuí hem emfatitzat la compassió com sentir-amb, i compartir-amb. Això ens desvetlla l’existència de l’altre i la proximitat amb ell o ella. L’acte compassiu es fèrtil quan la proximitat no és pèrdua ni confusió. L’estabilitat que anem assolint amb la pràctica de la meditació ens ajuda que l’acte compassiu sigui realment d’ajuda i no un element més de distorsió i sofriment.

Dijous 24.10.24 (Claredat, Calidesa i Compassió.)

Dimarts 22.10.24 (Meditació i Compassió.)

Aquietar el cos, alliberar la respiració i convivència pacifíca mab els pensaments. Aquesta és la base que hem utilitzat en aquesta sessió per avançar cap el silenci intern que és condició necessària per la claredat càlida del ser humà. A través d’ella tenim la possibilitat de compartir-la amb els altres amb la intenció i amb fets. Aquest és un dels sentits de la Compassió i l’Amor. No hi ha Amor i Compassió sinó hi ha cura dels altres i per un mateix.

Dijous 17.10.24 (Meditació i Compassió.)

Quan en Meditació parlem de Compassió no significa ni compadir a l’altre ni patir per l’altre. Desitjar i projectar en l’altre estats interns que hom troba de valor, com el silenci i la pau, s’acosten més al sentit profund de la Compassió de les pràctiques espirituals meditatives

Dijous 10.10.24 (La Calma i l’agitació de la Caixeta de Memòria II.)

Dimarts 8.10.24 (La Calma i l’agitació de la Caixeta de Memòria I.)

Dijous 3.10.24 (El Cos. Allò que sóc i que no sóc.)

Dimarts 1.10.24 (El Cos. Atenció. Qui sóc jo.)

Dimarts 24.9.24 (El Cos. Atenció. Consciència espaiosa)

Dijous 19.9.24 (El Cos. Atenció. Consciència espaiosa)

Dimarts 17.9.24 (El Cos. Atenció. Consciència espaiosa)

Dijous 12.9.24 (El Cos. Atenció. Consciència espaiosa)

Dimarts 10.9.24 (El Cos. Atenció. Consciència espaiosa)

******************************************************************************************************************************

CICLE DE MEDITACIÓ:

“RESTAR EN CALMA”

Restar en calma és la traducció del terme Shàmata o Shiné. Shàmata i Shiné són els termes en sànscrit i tibetà respectivament, que es refereixen a la pràctica de meditació.

Tot el procés d’entrenament en la meditació té la base en el Restar en Calma. Aquest és el fonament des dels inicis per als principiants, però també continua essent pràctica de meditació per als experimentats. Restar en calma és un estat que té diversos graus, des dels més superficials i transitoris fins als més profunds i estables. És per això que no hem de suposar mai que per ser el fonament de tota pràctica de Meditació sigui només un mètode preparatori destinat als principiants, doncs estabilitzar el Restar en Calma és tornar-se destre en entrar en l’estat de meditació al seure i ser capaç de dur-lo a l’àmbit de la vida quotidiana. Restem en calma al veure formes, al escoltar, al sentir el cos, al observar els pensaments… L’estat de Restar en Calma és no agitar-se amb els pensaments, amb les preferències, amb els judicis ni amb les emocions. En definitiva, és no inquietar-se amb allò que sorgeix.

La pràctica de la Meditació pot resumir-se en tres punts bàsics: Porta la ment a casa. Solta. I relaxa’t.

Durant aquest cicle de “Restar en Calma” farem pràctiques de Shàmata utilitzant els seus diversos elements de suport que ens ajuden a centrar l’atenció enfocant la ment per a no distreure’s. A més ho acompanyarem, com és habitual, de presentacions i explicacions relacionades.

Dijous 25.7.24 (Tres Meditacions: element Terra, element Aigua i element Foc (Sol/Llum)

Dimarts 23.7.24 (Presència, Singularitat i Infinitud)

Dijous 18.7.24 (Presència Natural, “una papallona”… Estat de Consciència)

Dimarts 16.7.24 (Restant en la Presència Natural practiquem el Desaferrament)

Dijous 11.7.24 (Restant en la Presència Natural practiquem el Desaferrament)

Dimarts 9.7.24 (Soltar l’aferrament és l’essència de la pràctica de Meditació)

Dimarts 2.7.24 (Vestir el Cos de Ment: un Croisant, el compromís, la Infinitud, la Simplicitat)

Dimarts 25.6.24 (Vestir el Cos de Ment)

Dimarts 25.6.24 (Deixar anar Aferrament pel Solstici d’Estiu)

Dijous20.6.24 (Una Meditació pel Solstici d’Estiu)

Si be és una meditació que es pot fer en qualsevol moment, doncs treballa el deixar anar i el soltar, és especialment indicada per la setmana del solstici d’Estiu.

Dimarts18.6.24 (Porta la Ment des de un altre lloc a Aquí)

Dijous13.6.24 (Consciència en l’Ara i consciència en la Interdependència)

Dimarts11.6.24 (Viure l’infinit de l’espai-temps en la finitud de les nostres vides)

Dijous 6.6.24 (Facis el que facis sosté l’Atenció que obre la porta a l’estat de Consciència)

Dimarts 4.6.24 (l’Escolta sense interpretació permet un estat meditatiu)

Dijous 30.5.24 (Silenci, Espai Intern, Oïda i Agraïment)

Dimarts 28.5.24 (Silenci, Espai Intern, Oïda i Agraïment)

Dijous 23.5.24 (Respirar i deixar anar en la Quasi-Quietud i el Quasi Silenci)

Dimarts 21.5.24 (Respirar i deixar anar en la Quasi-Quietud i el Quasi Silenci)

Disminuir el soroll intern al pensar i al sentir alliberem als altres també d’aquest soroll. La meditació ja és en sí una forma de compassió.

Dijous 16.5.24 (Respirar i deixar anar en la Quasi-Quietud i el Quasi Silenci)

Dimarts 14.5.24 (Quasi-Quietud/Quasi Silenci s’experimenta a través de l’Atenció)

Dijous 9.5.24 (Quasi-Quietud/Quasi Silenci s’experimenta a través de l’Atenció)

Dimarts 7.5.24 (Quasi-Quietud/Quasi Silenci s’experimenta a través de l’Atenció)

Dijous 2.5.24 (Quasi-Quietud/Quasi Silenci s’experimenta a través de l’Atenció)

Dimarts 30.4.24 (Quasi-Quietud/Quasi Silenci i Espai a través de l’Oïda)

En les pràctiques de Meditació el Silenci i la Quietud són percepcions internes que obren la consciència de l’Espai i alhora l’emfatizen i l’amplien.

Dijous 25.4.24 (Quasi-Quietud i Quasi Silenci a través de l’Oïda)

Dimarts 23.4.24 (Restar en calma desde la Quasi-Quietud a la Quietud última)

Dijous 18.4.24 (Vibrar en la Quasi-Quietud i el Quasi-Silenci)

Dimarts 16.4.24 (Vibrar en la Quasi-Quietud i el Quasi-Silenci)

Dijous 11.4.24 (Avorriment, Eufòria i Meditació)

Dimarts 9.4.24 (Restar en la Calma Profunda de la Presència)

Dijous 4.4.24 (Consciència en la Respiració i en la Presència)

Dimarts 2.4.24 (Consciència en la Respiració i en la Presència)


Dijous 21.3.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Novena Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

Dimarts 19.3.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Vuitena Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

Dijous 14.3.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Vuitena Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

Dimarts 12.3.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Setena Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

Dimarts 5.3.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Sisena Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

Dijous 29.2.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Sisena Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

Dimarts 27.2.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Cinquena Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

Dijous 22.2.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Cinquena Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

Dimarts 20.2.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Quarta Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

Dijous 15.2.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Quarta Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

Dimarts 6.2.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Quarta Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la. També necessites una fulla petita de paper o d’un arbre per la primera part de la meditació.

Dijous 1.2.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Quarta Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la. També necessites una fulla petita de paper o d’un arbre per la primera part de la meditació.

Dimarts 30.1.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Tercera Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la. També necessites una fulla petita de paper o d’un arbre per la primera part de la meditació.

Dijous 25.1.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Tercera Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

Dimarts 23 (Restar en Calma. Recordant i reproduïnt l’experiència amb una serp. Flama d’una Espelma. Segona Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

Dijous 18.1.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Segona Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

Dimarts 16.1.24 (Restar en Calma amb la flama d’una Espelma. Primera Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

Dijous 11.1.24 (Meditació amb la flama d’una Espelma. Primera Setmana)

Per a realitzar aquesta meditació necessites una espelma encesa al davant teu. Abans de començar col·loca una espelma davant teu, que la puguis mirar sense girar el cap. Encen-la.

CICLE DE MEDITACIÓ:

“EL SILENCI CONSCIENT”

El Silenci, junt amb la quietud corporal, l’atenció i la respiració són els pilars bàsics de tota pràctica meditativa. Treballant amb aquests elements tenim la possibilitat d’obrir-nos a la consciència, que és el principal objectiu de tota pràctica meditativa i espiritual.

La societat “moderna” actual en la que vivim és molt rica en soroll i extremadament pobre en Silenci. Fins al punt que una gran part de les persones amb les que convivim el consideren com una pèrdua de temps o li tenen aversió. Espiritualment parlant una persona no és madura en aquest aspecte sinó pot tenir una relació fàcil, còmoda i nodridora amb el silenci. El científic, matemàtic i escriptor francès Blaise Pascal va dir que “la infelicitat de l’home es basa només en una cosa: la incapacitat per quedar-se quiet en la seva habitació”.

Sense Silenci no és possible tenir una vida interior, una intimitat o una vida contemplativa que la ompli de sentit. Així es crea un buit que s’intenta omplir perseguint divertiments, distraccions, estímuls, possessions materials com si a través d’elles ens poguéssim fer verdaderament feliços. L’autoconeixement es fa extraordinàriament ric quan hom es capaç d’accedir a una certa “quietud i silenci”.

Durant 4 mesos hem conduit les classes de meditació que realitzem dimarts i dijous al Centre Oxygen·Pranic amb el SILENCI com tema vertebrador. Des d’ell hem explorat la relació amb:

  • El Notar: Percepció i Autopercepció

  • Deixar anar el control

  • El Soroll

  • La Serenitat, Restar en Calma o Shàmata

  • La Respiració

  • La Por al Buit

  • La Plenitud de la Vacuïtat

  • el Silenci dels Mestres

  • La Mort

  • La Interdependència

  • La Transferència de la Consciència (Phowa)

  • El Silenci Conscient

Alguns alumnes que participen regularment en les classes de Meditació utilitzen el recurs de les gravacions de les sessions per recuperar alguna a la que no han pogut assistir o per tornar a escoltar una sessió que els ha estat difícil de seguir o molt interessant.

Si ets d’aquells que no participes normalment en les sessions del Centre i estàs interessat en escoltar-les has de saber que les sessions no segueixen totes el mateix patró. Algunes proporcionen informació sobre el tema que tractem i altres s’obren a la pràctica de meditació mes formalment. Així és com anem avançant en el proposit que ens marquem per aquestes classes. Si alguna classe et resultés particularment interessant pel teu procés és millor que l’escoltis varies vegades abans de passar a la següent. Així treuràs més profit.

Dimarts 9.1.24 (Silenci Conscient i Relacions )

Dijous 4.1.24 (Restar en Calma i Silenci )

Dijous 21.12.23 (Meditació i Tranferència de la Consciència )

Dimarts 19.12.23 (Interdependència i Tranferència de la Consciència )

Dijous 14.12.23 (Imitant el Silenci i la Meditació del Buda i els Mestres )

Dimarts 12.12.23 (La Mort i el Silenci)

Dimarts 5.12.23 (El Silenci que avarca tot Soroll)

Dijous 30.11.23 (Silenci, Deixar anar el Control i Consciència)

Dimarts 28.11.23 (Soroll, Silenci i Serenitat)

Dijous 23.11.23 (Silenci, Deixar anar el Control i Consciència)

Dimarts 21.11.23 (Des del Silenci)

Dijous 16.11.23 (Des del Silenci)

Dijous 9.11.23 (Des del Silenci)

Dimarts 7.11.23 (Des del Silenci)

Dijous 2.11.23 (Des del Silenci)

Dimarts 31.10.23 (Des del Silenci)

NOTA:

Aquells i aquelles que seguiu les meditacions que es faciliten on-line haureu notat que en les darreres setmanes algunes (sobretot de dijous) no apareixen a la web. Es tracta d’un problema tècnic que encara no podem solucionar perquè és aleatori, es a dir, de vegades passa i de vegades no. Estem treballant per saber el que és i per posar solució. És una llàstima perquè fem tot el treball igualment i el resultat és que en trobem amb una gravació de tota la sessió en la que només hi ha una absència completa de paraules i de sons. No deixa de cridar l’atenció de que això s’estigui produint en aquesta etapa en la que estem treballant amb el SILENCI.

Dimarts 24.10.23 (Des del Silenci)

NOTA:

Aquells i aquelles que seguiu les meditacions que es faciliten on-line haureu notat que en les darreres setmanes algunes (sobretot de dijous) no apareixen a la web. Es tracta d’un problema tècnic que encara no podem solucionar perquè és aleatori, es a dir, de vegades passa i de vegades no. Estem treballant per saber el que és i per posar solució. És una llàstima perquè fem tot el treball igualment i el resultat és que ens trobem amb una gravació de tota la sessió en la que hi ha una absència completa de paraules i de sons. No deixa de cridar l’atenció de que això s’estigui produint en aquesta etapa en la que estem treballant amb el SILENCI. Esperem solucionar-ho molt aviat, disculpeu!

Dimarts 10.10.23 (Des del Silenci)

Dijous 5.10.23 (Des del Silenci)

Dimarts 3.10.23 (Des del Silenci)

Dijous 28.9.23 (Des del Silenci)

Dimarts 26.9.23 (Des del Silenci)

Dijous 21.9.23 (Despertar a la Consciència des del Notar)

Dimarts 19.9.23 (Despertar a la Consciència des del Notar)

Dijous 14.9.23 (Despertar a la Consciència des del Notar)

Aquesta classe no es va enregistrar correctament i per aixó no la podem oferir en audio. Ho sentim!

Dimarts 12.9.23 (Despertar a la Consciència des del Notar)

Dijous 7.9.23 (Despertar a la Consciència des del Notar)

Dimarts 5.9.23 (Despertar a la consciència des de la Respiració i el Silenci)

Dijous 20.7.23 (Shàmata)

Dimarts 18.7.23 (Shàmata)

Dimarts 13.7.23 (Shàmata)

CICLE DE MEDITACIÓ AMB INTRODUCCIÓ ALS PRELIMINARS DEL CAMÍ DEL BUDISME MAHAYANA


Amb el 2021 iniciem un període de sessions de Meditació en les que introduïm les nocions dels passos preliminars i fonamentals del Budisme Mahayana. Encara que en realitat no són conceptes ni practiques exclusives d’ella, aquesta filosofia posseeix una Guia de camí espiritual curosament traçada per ajudar a la persona a alliberar-se d’enfosquiments i negativitat i trobar espais de calma, pau i claredat internes.

En les sessions d’aquest cicle intercalem alguns continguts d’aquesta guia a la pràctica de meditació Shàmata. Ambdós exercicis es complementen: per una banda es fa reflexió profunda de la condició humana i d’altra banda la pràctica de meditació per a transformar aquesta ment nostra.

EL COR DE LA MENT DESPERTA.

DE LA COMPASSIÓ A LA GRAN COMPASSIÓ

Aquesta secció és molt àmplia en matèries, continguts i en treball intern. Es realitza a través de l’estudi, la reflexió i la contemplació combinades amb la pràctica de la meditació. En aquest apartat es treballa la compassió i la saviesa que es troben en el centre del cor i de la ment.

Constitueix la part central i també el fonament de totes les escoles dins del Budisme Mahayana, així com d’aquest programa que estàs seguint.

Des del treball amb la compassió es va arribant gradualment a la Gran Compassió, un estat de visió i consciència elevades més enllà de tota aspiració o acció compassiva, i que alhora les engloba.

Tota la felicitat que hi ha en aquest món prové de desitjar que els altres  siguin feliços; tot patiment que hi ha en aquest món prové de desitjar ser feliç jo sol”. Shantideva

ELS QUATRE INCOMMENSURABLES: AMOR, COMPASSIÓ, ALEGRIA, EQUANIMITAT

Les quatre qualitats més nobles de l’ésser humà són L’AMOR, LA COMPASSIÓ, L’ALEGRIA i L’EQUANIMITAT. Aquestes actituds es troben implícites en l’oració de motivació i formen part del treball personal dins d’aquest capítol de La Compassió. Entre les persones coneixem aquestes qualitats perquè les experimentem en les nostres vides d’una forma mundana, amb classificacions i condicions. En canvi, dins de l’àmbit del camí espiritual en el que ens trobem fem que es tornin qualitats immesurables, o incommensurables. Això és perquè com que fem un treball per a obrir-nos a tothom i incloure a tots, sense selecció per coneixença, llaços emocionals, amics o enemics (com també es fa en la pràctica de la Bondat Amorosa) es converteix en immesurable perquè no es pot mesurar la quantitat d’éssers que abarca.

L’Amor és el desig de que tothom gaudeixi de felicitat i les causes de felicitat. Què millor es pot desitjar? El màxim que podem desitjar és la felicitat i les causes que la propicien. Això és el que la converteix en immesurable. Passa el mateix amb la Compassió: que s’alliberin del sofriment i de les seves causes. Amb l’Alegria: que no es separin mai de la gran felicitat en la que no hi ha sofriment. I amb l’Equanimitat: i restin sempre en la gran equanimitat que és lliure d’aferrament i aversió.

Dimarts 11.7.23 (Guru Ioga)

Dijous 4.7.23 (Guru Ioga)

Dimarts 4.7.23 (Guru Ioga)

Dijous 29.6.23 (Guru Ioga)

Dimarts 27.6.23 (Guru Ioga)

Dijous 22.6.23 (Guru Ioga)

Dimarts 20.6.23 (Guru Ioga)

Dijous 15.6.23 (Guru Ioga)

Dimarts 13.6.23 (Guru Ioga)

Dijous 8.6.23 (Guru Ioga)

Dimarts 6.6.23 (Introucció al Guru Ioga)

Dijous 1.6.23 (Introucció al Guru Ioga)

Dimarts 20.5.23 (El Silenci i l’Ofrena)

Dijous25.5.23 (Ofrena)

Dijous18.5.23 (Ofrena)

Dimarts16.5.23 (Ofrena)

Dijous11.5.23 (Ofrena)

Dimarts 9.5.23 (Ofrena)

Dijous 4.5.23 (Ofrena)

Dimarts 2.5.23 (Ofrena)

Dijous 27.4.23 (Ofrena)

Dimarts 25.4.23 (Ofrena)

Dijous 20.4.23 (Ofrena)

Dimarts 18.4.23 (Ofrena)

Dijous 13.4.23 (Shàmata amb els sentits)

Dijous 30.3.23 (Introducció a l’Ofrena)

Dimarts 28.3.23 (Confessió i Purificació)

Dijous 23.3.23 (Confessió i Purificació)

Dimarts 21.3.23 (Confessió i Purificació)

Dijous 16.3.23 (Confessió i Purificació)

Dimarts 14.3.23 (Confessió i Purificació)

Dijous 9.3.23 (Confessió i Purificació)

Dimarts 7.3.23 (Confessió i Purificació)

Dijous 2.3.23 (Confessió i Purificació)

Dimarts 28.2.23 (Confessió i Purificació)

Dijous 23.2.23 (Confessió i Purificació)

Dimarts 21.2.23 (Confessió i Purificació)

Dijous 16.2.23 (Confessió i Purificació)

Dimarts 14.2.23 (Confessió i Purificació)

Dijous 9.2.23 (Confessió i Purificació)

Dimarts 7.2.23 (Confessió i Purificació)

Dijous 2.2.23 (Confessió i Purificació)

Dimarts 26.1.23 (Confessió i Purificació)

Dijous 26.1.23 (Confessió i Purificació)

Dimarts 24.1.23 (Confessió i Purificació)

Dijous 19.1.23 (Confessió i Purificació)

Dimarts 17.1.23 (Confessió i Purificació)

Dijous 12.1.23 (Confessió i Purificació)

Dimarts 10.1.23 (Introducció a la Confessió i Purificació)

Dijous 22.12.22 (Introducció a la Confessió i Purificació)

Dimarts 20.12.22 (Meditació i Compasió)

Dijous 15.12.22 (Meditació i Compasió)

Dimarts 13.12.22 (Meditació i Compasió)

Dijous 1.12.22 (Meditació i Compasió)

Dimarts 29.11.22 (Meditació i Compassió)

Dijous 24.11.22 (Meditació i Compassió)

Dimarts 22.11.22 (Meditació i Compassió)

Dijous 17.11.22 (Meditació i Compassió)

Dimarts 15.11.22 (Meditació i Compassió)

Dijous 10.11.22 (Meditació i Compassió)

Dimarts 8.11.22 (Meditació i Compassió)

Dijous 27.10.22 (Meditació i Compassió)

Dimarts 25.10.22 (Meditació en la Vida)

Dijous18.10.22 (Meditació en la Vida)

Dimarts18.10.22 (Meditació en la Vida)


Dimarts11.10.22 (Paramites. Saviesa)

Dijous 6.10.22 (Paramites. Saviesa)

Dimarts 4.10.22 (Paramites. Saviesa)

Dijous 29.09.22 (Paramites. Saviesa)

Dimarts 27.09.22 (Paramites. Meditació)

Dijous 22.09.22 (Paramites. Meditació)

Dimarts 20.09.22 (Paramites. Meditació)

Dimarts 13.09.22 (Paramites. Meditació)

Dijous 15.09.22 (Paramites. Meditació)

Dijous 08.09.22 (Paramites. Meditació)

Dimarts 06.09.22 (Pràctica en el fonaments bàsics de la meditació)

Aquesta està dirigida utilitzant com inspiració la visualització de l’arbre Bodhi sota el qual es diu que BUDA va assolir la il·luminació.

Dimarts 19.07.22 (Paramites- Paciència)

Dijous 14.07.22 (Paramites- Paciència)

Dimarts 12.07.22 (Paramites- Paciència)

Dijous 7.07.22 (Paramites- Paciència)

En aquesta sessió hi va haver un temps de preguntes i respostes. Detallem el minut que comença i acaba per si vols saltar-ho: del minut 22.35 fins el 33.44.

Dimarts 5.07.22 (Paramites- Disciplina)

Dijous 30.06.22 (Paramites- Disciplina)

Dimarts 28.06.22 (Paramites- Generositat )

Dimarts 16.06.22 (Paramites- Generositat )

Dijous 16.06.22 (Paramites- Generositat )

Dimarts 14.06.22 (Paramites- Perfeccions )

Ho sentim, no sabem perquè però aquesta sessió ha quedat mal gravada i no es pot escoltar correctament.

Dijous 9.06.22 (Paramites- Perfeccions )

Dimarts 7.06.22 (Tonglen )

Dijous 2.06.22 (Tonglen )

En aquesta sessió hi ha una part de preguntes i explicacions. És des del minut 29 al minut 40. La pràctica de l’inici és des del començament fins el minut 29. La pràctica de Tonglen amb el dolor/malestar comença al minut 40 fins al final del àudio.


Dimarts 31.05.22 (Tonglen )

Dijous 26.05.22 (Tonglen )

Dimarts 24.05.22 (Tonglen )

Dijous 19.05.22 (Tonglen )

Dimarts 17.05.22 (Tonglen )

Dijous 12.05.22 (Tonglen )


Dimarts 10.05.22 (Tonglen )

Dijous 5.05.22 (Tonglen )

Dimarts 3.05.22 (Aspectes Bessons de la Gran Compassió )

Dijous 28.04.22 (Aspectes Bessons de la Gran Compassió )

Dimarts 21.04.22 (Meditar sense referència)

Dijous 21.04.22 (Aspectes Bessons de la Gran Compassió: “Bodhichitta”)

Dijous 7.04.22 (L’Alegria Incommensurable)

Dimarts 5.04.22 (L’Alegria Incommensurable)


Dijous 31.03.22 (L’Alegria Incommensurable)

Dimarts 29.03.22 (L’Alegria Incommensurable)

Dijous 24.03.22 (L’Alegria Incommensurable)

Dimarts 22.03.22 (La Compassió Incommensurable)

Dijous 17.03.22 (La Compassió Incommensurable)

Dimarts 15.03.22 (La Compassió Incommensurable)

Dijous 10.03.22 (La Compassió Incommensurable)

Dimarts 8.03.22 (Dia Internacional de la Dona i l’Amor Incommensurable)

Dijous 1.03.22 (Amor Incommensurable)

Dimarts 1.03.22 (Meditació: De la Equanimitat a l’Amor Incommensurable)

Dijous 24.02.22 (Meditació en l’Amor Incommensurable)

Dimarts 22.02.22 (Meditació, Equanimitat i Impermanència)

Dijous 17.02.22 (Meditació i Equanimitat)

Dimarts 8.02.22 (L’Equanimitat: treballant l’aferrament a l’aversió)

Dijous 3.02.22 (L’Equanimitat)


Dimarts 1.02.22 (L’Equanimitat)

Dijous 20.01.22 (Introducció als 4 Incommensurables)

Dimarts 18.01.22 (Introducció als 4 Incommensurables)

Dijous 13.01.22 (Introducció als 4 Incommensurables)

La tensió o relaxament del cos físic determina l’actitud mental i emocional que tenim en el moment. L’obertura als altres és una actitud que es reflecteix en una posició corporal determinada: més lleugera i relaxada. En canvi, quan hi ha tancament i autocentrament sense tenir en compte als altres, hi ha encongiment i tensió corporal. La respiració també canvia en una actitud o l’altra.

BONDAT AMOROSA

La Bondat Amorosa és una pràctica de meditació-contemplació budista. En essència és el desig de que tots els éssers tinguin felicitat i les seves causes.

Abans de tenir una experiència d’amor pels altres hem de trobar primer l’amor fonamental en nosaltres.  T’has d’estimar a tu mateix/a, has d’estar a favor de tu, no pots estar o actuar en contra teu. Si no ens estimem a nosaltres mateixos no podem estimar als altres. Per això la base i la primera part d’aquesta pràctica és la Bondat Amorosa cap a si mateix/a. És una pràctica que treballa a nivell del centre del cor, és un camí i forma de cuidar-nos i honorar La Preciosa Vida Humana que tenim.

La bondat amorosa cap a si mateix/a no només transforma la relació que tenim amb nosaltres, també suavitza i difumina les emocions negatives que podem tenir cap a altres. Buda va dir: “Qualsevol que s’estimi a si mateix mai danyarà a un altre”. Per tant, la Bondat Amorosa aporta una base per evitar fer mal, tan a si mateix com als altres.


Dimarts 11.01.22 (Shàmata en la Dissolució de la Tensió)


Dijous 23.12.21 (Bondat Amorosa)

Dimarts 14.12.21 (Bondat Amorosa)

Dijous 09.12.21 (Bondat Amorosa)

Dijous 02.12.21 (Bondat Amorosa)

Universalitzar la pràctica de La Bondat Amorosa

Dimarts 30.11.21 (Bondat Amorosa)

Dijous 25.11.21 (Bondat Amorosa)


Dimarts 23.11.21 (Bondat Amorosa)

Dijous 18.11.21 (Bondat Amorosa)

Dimarts 16.11.21 (Bondat Amorosa)

Dijous 11.11.21 (Bondat Amorosa)

Dimarts 09.11.21 (Bondat Amorosa)

Dijous 04.11.21 (Bondat Amorosa)

Dimarts 26.10.21 (Bondat Amorosa)

Dijous 21.10.21 (Bondat Amorosa)

Dimarts 19.10.21 (La Bondat Intrínseca Humana)

Dijous 14.10.21 (Compassió)

Dijous 07.10.21 (Compassió)

L’estat d’autocentrament en un mateix ens tanca. Desitjar el benestar de l’altre i intentar ajudar ens obre. Mentre que la primera actitud és claustrofòbica i pot desenvolupar l’estat nociu de l’egoisme, la segona produeix una obertura que pot beneficiar als altres i també alleugera el propi patiment.


Obrim el nou curs 2021-2022

Les primeres sessions d’aquest nou curs estaran dedicades a fer pràctica de meditació Shàmata (restar en calma) alhora que fem referencies per recordar els temes fonamentals que vàrem treballar de Gener a Juliol passat. Això ens permetrà avançar cap els nous continguts que volem desenvolupar i practicar enguany.

Dimarts 05.10.21 (Complexitat, Simplicitat, Atenció i Refugi)

Dijous 30.9.21 (Complexitat, Simplicitat, Atenció i Refugi)


Dimarts 28.9.21 (Tres punts Crucials i Refugi)

Dijous 23.9.21 (Tres punts Crucials i Refugi)

Dimarts 21.9.21 (Refugi)

Dijous 16.9.21 (Refugi)

Dijous 09.9.21 (Obrim el nou curs)

Dimarts 07.9.21 (Obrim el nou curs)

***********************************************FINALITZACIÓ CURS 2020-2021***********************************************


REFUGI

Refugi és buscar protecció d’alguna cosa, normalment d’algun perill. En els darrers mesos hem vist els perills de la confusió i engany de com concebem La vida humana, la impermanència, el karma (llei de causa i efecte) i el samsara. El perill es troba en generar més sofriment.

El Refugi és el fonament de tots els camins espirituals basats en les ensenyances de Buda. És la base ja des dels temps de Buda Sakyamuni quan es formaven les comunitats de practicants, o Sangha.

L’estructura que té el que s’anomena la pràctica del Refugi és un estudi, reflexió i pràctica que es realitza a través de la visualització amb l’objectiu d’entrenar la ment. És molt poderosa i ajuda a calmar neguits i pors.

Tot i això en el moment que meditem ja ens estem refugiant també. I és així perquè ens apartem de les distraccions mundanes i en comptes de deixar-nos portar per elles treballem la ment entrenant la atenció i la consciència. Això sol ja és Refugi.


Dijous 22.7.21 (Refugi)

Dimarts 20.7.21 (Refugi)


Dijous 15.7.21 (Refugi)

Dijous 8.7.21 (Refugi)


Dimarts 6.7.21 (Refugi)

Dijous 01.7.21 (Refugi)


Dimarts 29.6.21 (Refugi)

Dimarts 22.6.21 (Refugi)

Dijous 17.6.21 (Refugi)

Dimarts 15.6.21 (Refugi)

Dijous 10.6.21 (Refugi)

Dimarts 08.6.21 (Refugi)


Dijous 03.6.21 (Refugi)


Dimarts 01.6.21 (Refugi)

Dijous 27.5.21 (Refugi)



EL SAMSARA

El Samsara també és una paraula sànscrita, es tradueix per “cercle viciós”. “Cercle o roda de naixement i mort caracteritzada pel sofriment i la ignorància”.  Així la nostra repetició de patrons, d’hàbits i emocions dominants que provenen del Karma, i alhora generen karma, és una roda sense fi: d’aquí que la representació gràfica del Samsara sigui una roda amb l’eix fix en un mur que gira i gira sense parar mai.

La consciència és l’únic que pot aturar la repetició i el moviment sense fi d’aquesta roda perquè la consciència posa llum a la ignorància i a l’oblit.  Aquest capítol, el Samsara, és l’últim dels “Quatre pensaments que aparten la ment del Samsara”: Preciosa Vida Humana, Impermanència i interdependència, Karma i Samsara. Sabent que el Samsara és sofriment i ignorància, estudiem, reflexionem i practiquem meditació per apartar la ment del Samsara.


Dimarts 25.5.21 (Samsara i Sofriment)

Dijous 20.05.21 (Samsara i Sofriment)

Dimarts 18.05.21 (Samsara i Sofriment)

Dijous 20.05.21 (Samsara i Sofriment)

Dijous 13.05.21 (Samsara i els Sis Regnes de l’Existència)


Dimarts 11.05.21 (Samsara i els Sis Regnes de l’Existència)

Dijous 06.05.21 (Samsara i els Sis Regnes de l’Existència)



EL KARMA. LLEI DE CAUSA I EFECTE

Karma és el nom en sànscrit per a denominar la llei de causa i efecte.

En el camí espiritual la noció del karma no ha de ser allò amb el què ensopeguem o hem heretat del passat: tenim bon o mal karma i no s’hi pot fer res. Aquesta és una actitud passiva i una visió amb manca de responsabilitat de la pròpia vida. Són interpretacions allunyades del què el camí espiritual entén per karma o llei de causa i efecte.

Més que veure-ho com un resultat del passat, és contemplar-ho des de l’oportunitat de crear el futur. Al cap i a la fi aquesta és una gràcia que té l’ésser humà. Si prenem consciència de que som creadores del nostre futur la llei del karma és sobretot creativa. Venint d’haver estudiat i contemplat la impermanència i la interdependència ens impulsa a convertir-nos en persones més curoses amb les nostres accions, paraules i pensaments. Cada acció, paraula i pensament és llavor pel futur i crea, doncs tot és interdependent. Tot compte, com hem vist en la impermanència subtil (en les darreres sessions sobre Impermanència).

Hi ha una dita que ho resumeix clarament: “Si vols conèixer el teu passat observa el present, si vols conèixer el teu futur mira les accions i pensaments del present”. És una màxima que no està clar a qui s’ha d’atribuir: s’ha dit del Buda, de Padmasambava, de la tradició Zen…però no hi ha referències. Això ens indica el caràcter universal del seu significat, que encaixa en tots els camins de creixement espiritual.

Dimarts 04.05.21 (El Karma)

Dijous 30.04.21 (El Karma)

Dimarts 27.04.21 (El Karma)

Dijous 22.04.21 (El Karma)

Dimarts 20.04.21 (El Karma)


Dijous 15.04.21 (El Karma)


Dimarts 13.04.21 (El Karma)

Dijous 08.04.21(El Karma)


LA IMPERMANÈNCIA


Sabem que la vida i tots els aspectes que la configuren són impermanents. La vida en sí és canviant, perquè sense canvi no hi ha vida. No obstant, nosaltres en la nostra forma de viure actuem com si no fos així. Això genera una gran quantitat de sofriment perquè per tal de no sentir la impermanència ens aferrem a les coses i persones. En el nostre fer quotidià donem per fet moltes coses, és a dir que no han de canviar. Però quan arriba el canvi i ens topem amb la realitat de la impermanència ens sorprenem i/o patim. La impermanència s’explica perquè tot el que hi ha en aquest món, són compostos de molts elements. Han de succeir-se i reunir-se moltes causes i condicions per a que qualsevol cosa, sigui animada o inanimada, aparegui. Només que una de les condicions falli, deixa de produir-se aquell esdeveniment o naixement. D’això s’enomena interdependència. La reflexió amb la impermanència ens presenta indefugiblement la mort. Però lluny de ser una cavil·lació de la fatalitat i la fi, és adquirir una consciència molt més refinada i profunda de la vida en el dia a dia.

Dimarts 06.04.21(La Impermanència)

Dijous 25.03.21(La Impermanència)

Dimarts 23.03.21(La Impermanència)

Dijous 18.03.21(La Impermanència)

Dimarts 16.03.21(La Impermanència)

Dijous 11.03.21(La Impermanència)

Dimarts 09.03.21(La Impermanència)

Dijous 04.03.21(La Impermanència)

Aquesta sessió inclou una detallada explicació del tema de la Impermanència entrellaçada amb la pràctica del Silenci


LA PRECIOSA VIDA HUMANA

De totes les formes de vida a la terra, la humana és la que té les condicions i potencial pel Despertar. Despertar de la ignorància. La ment humana té capacitat per pensar, per raonar, inclús per a transformar-se fins arribar a l'estat de consciència. És en aquest sentit que és preciosa. Aquesta és una traducció occidental per a un terme que inclou preciós, afavorida, extraordinari, privilegiat… Evidentment preciosa i bella ho són totes les vides dels éssers vius a la terra.

Així tal i com tenim consciència per poder olorar, veure, escoltar, tocar, tastar… tenim la capacitat per aprendre. Aprendre no tant sols a desenvolupar-nos com a persones amb una vida terrenal sinó per a realitzar el pinacle de la existència humana: assolir l'Alliberament del sofriment, el Despertar i la Il•luminació.

L’ésser humà és alhora portador de grans capacitats positives i també d’una arrelada negativitat que és la principal productora de sofriment. La nostra particular peculiaritat és la capacitat d’adonar-nos de. Aquesta ens capacita per reconèixer i integrar tan la negativat com la positivitat, i utilitzar tota la seva energia per connectar i assolir estats més i més profunds de Consciència, que a més d’aportarnos serenitat i pau en la manera en la que ens manifestem en la vida, ens aboca indefectiblement vers la Bondat i la Compassió.

Dimarts 02.03.21(La Preciosa Vida Humana)

Dijous 25.02.21(La Preciosa Vida Humana)

Dimarts 23.02.21(La Preciosa Vida Humana)

Dilluns 22.02.21(La Preciosa Vida Humana)

Dijous 18.02.21 (La Preciosa Vida Humana)

Dimarts 16.02.21 (La Preciosa Vida Humana)

Dijous11.02.21 (La Preciosa Vida Humana)


LA RENÚNCIA

RENÚNCIA

Perquè hauriem de renunciar i a què?

Perquè ens hem adonat del sofriment humà en aquesta vida.

El cicle de naixement, vellesa, malaltia i mort en aquesta vida comporta sofriment. A més d’aquestes etapes i condicions pròpies de la vida també creem més patiment amb les emocions, els aferraments, les accions i pensaments negatius. Quan te’n adones de tot això apareix un sentiment de tristesa, de desencant.   Aquest sentiment és bo perquè ens empeny  a buscar. És l’impulsor per a renunciar.

Sidharta (Buda) va fer un gest de gran envergadura al renunciar a tots els luxes, serveis i comoditats del palau on va criar-se com a príncep.

Les renúncies que anem aprenent a fer quan practiquem meditació comencen per apartar la ment de la distracció. Conforme practiquem la meditació les distraccions de la vida mundana (el lleure de l’entreteniment, la tafaneria, el conflicte, el consumisme...) van tenint a poc a poc menys atractiu. Són menys atractives en la mesura que ens adonem que la felicitat no arriba amb aquestes distraccions mundanes. Amb elles podem tenir plaers, il·lusions, esperances... Però anem aprenent que la veritable felicitat no la trobarem si no transformem la ment i l’apartem de la confusió de que l’autocentrament ens donarà benestar i felicitat. La inconsciència no deixa lloc a la claredat, la bondat, la compassió, l’amor…

Un cop som capaços de mantenir l’atenció en el que hi ha en la nostra ment tenim la possibilitat de començar a fer renúncia a alguns dels patrons de funcionament corporal, emocional i mental. Aquells dels que ens anem adonant i entenem que omplen la nostra vida d’un sofriment extra que és absurd. Aquesta renuncia és sempre progressiva. Voldríem abandonar per complet aquests patrons de funcionament només pel fet d’adonar-nos del miratge que suposen. Però també ens adonem que estan arrelats en nosaltres com una teranyina i aquesta cal anar-la desfilant a poc a poc. Hi ha renúncies petites i renúncies grans. Depenent del que es tracti és un procés que pot trigar una força temps, però es pot aprendre més en el procés essent més valuós que el mateix assoliment final.

Sovint quan tenim un plaer de la vida, alguna cosa que ens posa contents, eufòrics, fins i tot amb sensació de felicitat, immediatament i de vegades sense adonar-nos ens aferrem per por a perdre-ho. No ho volem perdre, ni que canviï. Tenim por de que allò no duri, de que s’esvaeixi. Rebutgem allò que potencialment desafia la impermanència natural de l’ existència humana.

Ens trobem molt implicats amb el desig i la por. Això provoca tensió, estrés i patiment. Aquest és el joc de l’aferrament i l’aversió.

Dimarts 08.02.21 (La Renúncia)

Dijous 04.02.21 (la Renúncia)


EL MESTRE (EL LAMA)

LAMA TU QUE EM CONEIXES, CUIDA DE MÍ.

El Lama és la representació d’un Mestre. Aquell que guia, que ajuda. És el principi de l’obertura de l’entrega.

Per a fer meditació necessitem confiança.

  • La confiança primera és el que ens fa provar el primer dia una sessió de meditació.

  • La confiança convençuda apareix quan ja ho has provat, portes un temps i notes certs resultats beneficiosos. Aquesta confiança implica convenciment de que necessitem alliberar-nos del patiment i la meditació és un camí per a assolir-ho.

Meditar és Seure i Entregar-se. El sentit de Lama Cheno (“Cheno” significa “tu que em coneixes, cuida de mi”) és trobar el mestre que és a dins.

Dimarts 02.02.21 (Lama 3)

Dijous 28.01.21 (Lama 3)




Dimarts 26.01.21(Lama 2)

Dijous 21.01.21 (Lama 2)

Dimarts 19.01.21 (Lama 1)

Dijous 14.01.21 (Lama 1)

Dimarts 12.01.21

Dijous 07.01.21


Dijous 3.12.20


Dimarts 1.12.20

Dijous 26.11.20

Dimarts 24.11.20


Dijous 19.11.20

Dimarts 17.11.20

Dijous 12.11.20 de Novembre

Dimarts 10 de Novembre

Aquesta sessió avança recolzant-se en un poema (“Estimar és un lloc”) d’en Joan Margarit, del qual emfatitzem els darrers versos: “Estimar és un lloc / Perdura al fons de tot: d’allí venim / I és el lloc on va quedant la vida”
La meditació pot ser entesa com “Tornar a Casa”. Un Lloc Intern des del qual ens podem obrir a totes les dimensions de la nostra existència.


Dijous 5 de Novembre

La meditació no és una pràctica per evadir-se o per distreure’s de les incomoditats i de les coses que passen i no ens agraden. Quantes vegades succeeixen coses que no són les que esperem o volem, que no són les que voldríem que passessin? A les dificultats personals de sempre que tenim ara s’ha afegeixen les notícies que rebem, la crisi per l’epidèmia, les mesures per la seva contenció amb totes les seves incomoditats i preocupacions.

La Meditació en la seva pràctica profunda és cercar i anar cap a l’espai intern de silenci, de quietud i de serenor que sempre hi ha dins nostre. És un espai que no s’altera mai, ni tan sols en moments de neguit o fins i tot de desesperació. No es tracta de no mirar allò que ens produeix desconfort, no és fugir. El que fem amb la meditació és un entrenament a apropar-nos o a trobar aquest espai intern silenciós i serè. Encara que sigui per uns moments. Encara que sigui un contacte fugaç, ens adonem que aquest espai existeix, no perquè ens ho ha dit el professor o ho hem llegit, sinó perquè ho hem experimentat.

Dimarts 3 de Novembre

La pandemia ha alterat el nostre espai de confort. La incertesa de les condicions en les que ens hem de desenvolupar en aquests dies fa que haguem de ser creatius en una adaptació quasi continuada a la situació canviant. Espiritualment parlant, aquest aspecte ens adreça cap a un espai intern en el que ens trobem més desperts i més en contacte amb els aspecte vitals i essencials de la nostra persona.
Conscients de la forma i la vida del nostre cos, de les percepcions, sensacions i pensaments anem asserenant-nos gradualment. Tot allò que s’enganxava a nosaltres o viceversa es fa molt més lleuger fins el punt en el que som espectadors espaiosos d’allò que succeeix din i fora nostre.
Conscients de la consciència accedim a la calma de la no-paraula


Dimarts 27 d’Octubre

La Pràctica espiritual i concretament la de Meditació es troba íntima relacionada amb la mitigació del Sofriment. Uns dels principals objectius de la persona que medita és no ser un focus d’emisió i amplificació de sofriment. Ans al contrari, si fos possible que quan el sofriment el toqui aquest perdès part de la seva inèrcia o fins i tot es dissolgués, llavors la compassió i la solidaritat amb els altres augmetaria en gran mesura.


Dijous 22 d’Octubre

Ens hem recolzat en les primeres paraules de l’Evangeli de Joan (“Al Principi era la Paraula i la Paraula era amb Déu, i la Paraula era Déu”) per reflexionar sobre l’ús ignorant del llenguatge que l’aparta del seu característica més preciada: comunicar continguts verdaders. La Meditació avança des del Cos, la respiració i el mudra dyan cap el silènci que pot ajudar-nos a reparar el menysteniment de la funció real de la Paraula.

Dimarts 6 d’Octubre

El Cos i el Silenci. Desplacem l’atenció des del la Consciència General del Cos a la Pelvis i concretament al Baix-Ventre, seu del Silenci que és absència de paraules i pensaments. Utilitzem Dyan Mudra per fer més profunda l’experiència.


Dimarts 6.10.20 i Dijous 08.10.20

Seguim la pauta de la setmana passada. A les classes d’aquesta setmana hem introduït elements nous que complementen i profunditzen en els que vàrem practicar la passada setmana.


Dimarts 29.09.20 i Dijous 01.10.20

Aquesta és la seqüència que hem seguit

  • Consciència acurada del cos. Simplement seure com essència de la Meditació.

  • Intensificació del compromís de mantenir-te atenta a través del pensament de beneficiar també als altres amb aquesta pràctica.

  • Pell i Respiració / Respiració i Pell

  • Concentració en l’Expressió de la Cara, que és manifestació de com gestionem els nostres pensament i interaccions externes. La meditació sostinguda en l’expressió de la Cara ajuda a suavitzar la seva crispació i angulositat, ajudant també la rigidesa dels nostres patrons de comportament automatitzats.

  • Dedicació del Mèrit amb fort compromís de la nostra implicació en ser emisor de Pau i Benestar.




Dimarts 22.09.20

Hem seguit aquesta proposta:

  • Centrats en el Cos i particularment en la Pell.

  • Atenció focalitzada en la Pell sense aferrament a cap sensació

  • Respiració i Pell elàstica

  • Shàmata sense suport. Un aparell de neteja del jardí s’ha posat a treballar a la finestra de la sala amb un soroll elevat. Utilitza’l mentre dura com suport de la pràctica sense intentant que no distreure’t amb ell ni entrar en pensaments de disgust.)

  • Dedicació del mèrit

Dijous 17.09.20

Dimarts 15.09.20

Aquesta sessió de meditació tracta amb:

  • la gratitud

  • El contacte amb el cos a través de la pell

  • la respiració completa vinculada a la consciència de la pell

  • La percepció de la pell a través del tacte de les mans.

  • Shàmata sense suport: meditació amb totes le percepcions obertes sense vincular-se a cap d’elles

Dimarts 08.09.20

******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Finalització del Curs 2019-2020

Dijous 02.07.20

Dijous 25.06.20

Dijous 18.06.20

Dimarts 9.06.2020

2.06.20

26.05.20

20.05.20

13.05.20

06.05.20

29.05.20




22.04.20



En la plana “Un motiu per cada dia” de la pestanya “Confinament amb Consciència” hem escrit sobre el tema d’aquesta meditació.


15.04.20

08.04.20

31.03.20